Minä kun olen sellanen levoton kulkuri luonteeltani, niin sain päähäni matkata Toledoon. Kaupunki on yksi euroopan kiinnostavimpia kohteita. Tammikuun alussa pakkasin laukkuni ja matkustin Toledoon. Olin pikkasen onkinut netistä tietoa kaupungista ja kiinostunut näkemään sen ihan livenä. Sieltäpä sitten muiden turistien kera itseni löysin. Japanilaiset olivat myös kiinostuneet samasta paikasta, sillä niitä riitti kaduilla isoina ryhminä. No mikäs siinä otettiin kilpaa kuvia ja ihmeteltiin näkymiä. Kaupungin Tajo joen mutkaan on aikoinan perustaneet Keltit ja Iberit. Valloittaja Roomalaiset saapuivat v.192 eaa. Roomalainen historioitsija Livius kuvaili Toledoa: ”Pieni kaupunki, mutta sijaintinsa ansiosta kuin linnoitus.”Osa roomalaisten rakentamista kaupunginmuureista on vielä yhä jäljellä.

VUOD10-normal.jpg

Toledosta tuli islamilaisen kalifikunnan osa 700 luvulla Gordoban kalifaatin aikaan alkoi Toledon kulta-aika. Lopulta vuonna 1085 katolinen kuningas Alfonso VI valloitti kaupungin. Siellä kukoisti myös mainittava Juutalaisyhteisö. Toledo voi hyvin ja vaurastui, kunnes kuningas Filip toinen muutti hovinsa Madridiin vuonna 1561. No noista asioista on kulunut aikaa ja vettä virrannut Tajossa, vaan astellessani ylös alas Kapeita nupukivi kujia ei voinut olla aistimatta menneisyyden loistoa. Kahvilla istuessa pistin silmät kiini ja kuvittelin millaista elämä on ollut silloin kun kaupunki eli parasta loistoaan, saattoi jopa kuulla kavioiden kopinan ja miekkojen kilahtelun. Toledossa on taottu miekkoja 2000 vuotta ja kaikki osaa yhdistää kaupungin nimen todella laadukkaaseen teräkseen. Hannibalin soturit ja myös Rooman legioonat taistelivat miekoin jotka oli taottu Toledossa. Miekkojen ja muiden teräaseiden teko on saanut aikaan suuren määrän pieniä myymälöitä joissa näitä tuotteita on tarjolla, ne eivät vain ole niitä halvimpia matkamuistoja. Pikkasen hämmästyin, kun yhdessä liikkeesä kiellettiin kuvaamasta näitä esineitä, vaikka koko kadunpuoli oli auki ja osa tavarasta kadulla, no jatkoin matkaa ja istahdin terassille syömään Carcamusaa joka olikin todella herkullista kera LaManchan punaviinin, . Katseltavaa ja ihmeteltävää kaupungista löytyy todella paljon. Keskiajalta peräisin olevat sillat jotkat ylittävät Tajon , Puente de San Martin ja Puente de Alcantara

VUOD2-normal.jpg

VUOD1-normal.jpg

ja tietenkin kaupunkia hallitsevat kaksi todella suurta rakennusta, Alcazar (kuva3) joka on kerennyt olla Roomalaisten käskynhaltijan virka-asunto Visigoottien kuninkaiden palatsi, arabilinnoitus Kuten luonnollisesti Espanjan kuninkaiden palatsi. Siinä toimii nykyisin valtava kirjasto sekä erittäin mielenkiintoinen asemuseo

VUOD3-normal.jpg

Toinen suurista rakennuksista on goottilaistyylinen katedraali, joka on todella hämmästyttävä, pelkästään mittasuhteiltaan, pituus 100 m korkeus 40m.Sisältä todella upee rakennus, jossa nähtävillä runsaasti todellisia aarteita, kultaa ja hopeaa, maalauksia ( El Creco, Francisco de Goya, jotka nimet jo sanovat paljon) Harmittavaa, ettei näissä upeissa paikoissa saa valokuvata muuten kuin ilman salamaa, ja niiden valaistus ei riitä kunnon kuviin.

VUOD-normal.jpg

Toledon keskustassa on yli sata historiallisesti arvokasta muistomerkkiä ja unesco on julistanut kaupungin maailmanperintökohteeksi, eikä tosiaan suotta. Jos on mahdollista ja pikkasenkaan kiinostusta historiaan, niin Toledo kannattaa sijoittaa vierailu ohjelmaan, todella näkemisen arvoinen kaupunki.

VUOD4-normal.jpg